AutoCAD щриховка в Revit

Добавяне на нови типове щриховки в Revit

Щриховките (fill patterns) в Autodesk Revit се зареждат в темплейта, който ползваме за нов чертеж. Ако искаме нов тип щриховка, следва да го добавим в проекта от меню Manage->Additional Settings->Fill Patterns. Имаме избор да създадем елементарна щриховка директно в Revit или да я вмъкнем от външен файл с дефиниции.Revit new patternFill Patterns са два типа – Drafting и Model.  Drafting типовете винаги се изобразяват по един и същ начин в различните мащаби на изгледа – т.е. ако сте задали щриховка с вертикални линии през 1.5mm във всички мащаби (и на окончателния чертеж) линиите ще бъдат през 1.5mm. Щриховките от тип Model се променят заедно с мащаба на изгледа. Това ги прави удобни ако трябва да изобразим с щриховки например растера на тухлен зид – след като сме “задали” размера на една клетка 250x60mm, в мащаб 1:10 “тухлата” ще се изобрази 25x6mm.

След стартиране на командата Manage->Additional Settings->Fill Patterns се отваря панела Fill Patterns. След като изберем типа (Drafting или Model) с бутона New създаваме новата щриховка:

Revit добавяне на нова щриховка

Тук можем да зададем на ръка по-елемнтарни щриховки (Simple). Задаваме име на новата щриховка, дали да бъдат линии само в едната посока (Parallel lines) или двойна щриховка (Crosshatch). Допълнително настройваме разстояние между линиите и наклон. За по-сложна щриховка е необходимо да вмъкнем дефиницията й от *.pat файл. В същия файлов формат са и щриховките на AutoCAD.

В случая използвам *.pat файл от щриховка за AutoCAD, но само с една дефиниция вътре във файла:

дефиниция на щриховка

В панела New Pattern избирам Custom и след това Import:

потребителска щриховка

След вмъкване на щриховката от *.pat файла, мога да направя и промяна на мащаба. Резултатът в Revit е познатата от AutoCAD щриховка:

AutoCAD щриховка в Revit

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.