Новото в AutoCAD 2022

В края на месец март излезе новият AutoCAD 2022. Поредната версия затвърждава посоката в развитието – новите фукции да не са чак толкова много и да са основно насочени към web и cloud услугите. Какво все пак получаваме от новата версия?

Нов инсталатор и автоматизация на процеса за инсталация

Първото, което прави впечатление за продуктие от версия 2022, е възможността да се подготви инсталация на няколко продукта още в етапа на сваляне на пакетите от потребителския портал. Още преди изтеглянето се избират софтуерите, които ще се инсталират, както и опциите при инсталция за всеки от тях. В последствие се изтегля само един *.exe файл (deployment) и той свършва цялата работа, без да е необходимо кликане по всевъзможни панели по време на инсталацията. Много удобно, ако ви предстои инсталация на няколко компютъра:

Нов инсталатор с единичен изпълним файл за продукти версия 2022

Файлова версия

Файловете се запават във версия 2018.

Web и mobile приложения

Подобрени са web и мобилните версии. Приложения за телефон и таблет може да бъдат изтеглени от App Store, Google Play или Microsoft Store. За мобилните приложение обаче ще ви е необходим потребител с активен лиценз за AutoCAD или отделен лиценз (55-60EUR/год). За сметка на това, web приложението е достъпно през обикновен браузър на web.autocad.com, като за него (поне за сега) не е необходим лиценз. Имайте предвид, че само една малка част от командите на AutoCAD са достъпни в web и мобилните приложения – основните графични елементи, команди за редакция, тект, дименсии. Може да свържете приложението с вашия cloud storage и да отваряте файловете директно:

Мибилно и web приложение на AutoCAD 2022

Нова команда TRACE

С помощта на тази нова команда TRACE в мобилните и web приложения се правят забележки, чертаят елементи или да се слага текст от колеги, с които работите, без действително да работят върху DWG-то, за да не го променят неволно. Честно казано, същия ефект би се постигнал, ако вашите колеги сложат забележки в отделен слой, ама айде да е новата команда. Всъщност, тази команда се налага, тъй като в мобилните и web версии не могат да се правят нови слоеве (за сега). В пълния AutoCAD не може да създавате нови TRACE-ове, а само да разглеждате вече направени. С командите TRACEPALETTEOPEN и TRACEPALETTECLOSE може да отворите палета, за по-лесна работа:

AutoCAD 2022 нова команда Trace

Команда COUNT за блокове

С новата команда COUNT може лесно да преброите и откриете местоположението на даден блок в чертежа. Подобна e на командата BCOUNT от старите версии, която само брои блокове в селекция/чертеж, но без да ги маркира:

AutoCAD 2022 нова команда Count

Свободно стоящи прозорци

Това подобрение в интерфейса позволява извличането на отворените прозорци от tab-овете и така те могат да се движат независимо от основния прозорец на AutoCAD. Основното приложение на тази нова функция е възможността да се работи на два или повече монитора, без да се отваря втори (трети) AutoCAD:

Свободно стоящи прозорци в AutoCAD 2022

Нова команда SHARE

Тази нова команда SHARE е отново насочена към лесно споделяне в Интернет. С нейна помощ може да изпратите линк за само за преглед или редакция, на някой, който може да разгледа/редактира файла в web версията на AutoCAD:

Нова команда Share в AutoCAD 2022

Други

Още няколко допълнения, които внасят нещо ново в AutoCAD 2022:

  • Push to Autodesk Docs – нова функция, с която може с един клик да се качват чертежите във формат PDF в папката на проекта в Autodesk Docs за бърз преглед на обекта. Забележка: Autodesk Docs изисква отделен абонамент;
  • Нов дизайн на началния екран на Autocad;
  • 3D Graphics Technical Preview – нова функционалност в ядрото на програмата, която ще даде възможност AutoCAD да работи с многоядрени процесори и най-новите възможности на съвременните графични карти. Това е все още демо версия на технологията (Preview), която не поддържа пълна функционалност. Ако искате да пробвате, сменете стойността на системната променлива 3DTECHPREVIEW от OFF на ON. Необходим е рестарт на AutoCAD.

Заключение

Това е поредна версия, в която не се прави някакъв скок във функционалността, с изключение на едно-две нововъведения за самия AutoCAD. За сметка на това пак е обърнато повече внимания на възможностите за работа през Интернет, лесно споделяне и облачни услуги. Приятна изненада е намерението на Autodesk да правят сериозни промени в ядрото на AutoCAD с началото на разработка на поддръжка на многоядрени процесори и нови графични карти.

Очаквам с нетърпение и новата версия на Revit, защото е очевидно, че голяма част от ресурса на Autodesk се насочва именно към BIM и в частност Revit.

Ако статията ви е харесала, може да се присъедините към групата на учебния център във ФБ, за да не изпускате следващи публикации, да споделите своето мнение или да зададете своите въпроси тук: BG BIM Форум

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.