Новото в AutoCAD 2019

Какво ново ще намерим в новия AutoCAD 2019

Вече излезе новият AutoCAD 2019 и от Autodesk усилено рекламират разширените му възможностти с допълнителните инструменти (Specialized Toolsets). Това всъщност са старите AutoCAD базирани вертикали, но те вече ще са достъпни през AutoCAD, а не като отделни продукти. Изключение правят Advance Steel и AutoCAD Civil 3D, които си остават отделни продукти.

Допълнителни инструменти в AutoCAD (Specialized Toolsets)

Специализирани инструменти за AutoCAD

Ето и списъка със съответсвието на новите инструменти и старите AutoCAD вертикали:

 • Architecture: в по-стари версии е AutoCAD Architecture;
 • Mechanical: в по-стари версии е AutoCAD Mechanical;
 • Electrical: в по-стари версии е AutoCAD Electrical;
 • MEP: в по-стари версии е AutoCAD MEP;
 • Plant 3D: в по-стари версии е AutoCAD Plant 3D;
 • Map 3D:  в по-стари версии е AutoCAD Map 3D;
 • Raster Design: в по-стари версии е AutoCAD Raster Design.

Съкращаването на цели продукти и поставянето им на ниво на “допълнителни инструменти”, показва явните намерение на Autodesk да неглижира тези остарели като концепция продукти и да насочи потребителите към модерните BIM програми като Revit. Въпреки това, Autodesk изрично подчертават, че за сега няма да спират развитието на точно тези вертикали (https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/learn-explore/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Only-One-AutoCAD-Frequently-Asked-Questions.html#8).

Ако все пак искате да инсталирате тези инструменти може да ги свалите от страницата на вашия Autodesk Account или през Autodesk Desktop App:

Инсталиране на Specialized Toolsets в AutoCAD 2019

Начинът на предоставяне на тези инструменти на потребителите показва и идеите на компанията за бъдещето на начина за лицензиране – потребителите, които имат постоянен лиценз и имат активен абонамент за подновяване (Maintenance plan), няма да получат автоматичен достъп, освен ако не преминат към лиценз под наем (Autodesk Subscription). Също така, ако имате абонамент за AutoCAD Architecture например, той няма автоматично да важи и за AutoCAD 2019 със специализирани инструменти. Повишаването на цената на лиценза под наем за AutoCAD, показва и тенденцията за повишаване на цените изобщо за останалите продукти, макар от Autodesk да твърдят, че новата цена на AutoCAD е заради новите инструменти.

Поддръжка на 4k монитори

Доста силно нововъвдение, което обаче ще остане незабелязано от огромната част от потребителите. Това ще бъде от значение за тези, които вече са се опитвали да работят със старите версии на AutoCAD на тези нови и мощни монитори.

 Нови AutoCAD web и mobile приложения

Съсществен скок в мобилните и уеб приложвения на AutoCAD. Работата с тях все повече започва да наподобява работата с десктоп приложението. Естесвено, няма как скоро да бъде еднаква, но уеб приложенията вече си имат палети с инструменти за чертане и редакция (Line, Circle, Copy, Mirror, Dimension и др.), палети Properties и Layers и други:

уеб приложение AutoCAD 2019

Може да пробвате тук: https://web.autocad.com/

Сравняване на чертежи (DWG Compare)

Много добър инструмент “взет” от Autodesk Design Reveiw. Може да го пуснете с командата “COMPARE”, като посочите с кой файл да сравните текущия чертеж. За улеснение програмата създава нов чертеж, където новите елементи са в зелено, а изтритите в червено. Тези цветове могат да се променят от ribbon-a, както и да се включват и изключват елементите, а за услеснение при намирането на промените AutoCAD слага Revision Clouds. Пълен списък на новите команди и системни променливи свързани с DWG Compare вижте тук.

Сравняване на чертежи в AutoCAD 2019

Други нововъведения

Накратко ще опиша и останалите нови неща, които въпреки, че не правят някакъв скок в програмата, все пак подобряват работа с нея:

 • Нови “плоски” икони за командите в Ribbon, Status Bar и Quick Access Toolbar. Това идва в допълнение за подръжката на 4k монитори;
 • Shared Views – команда, която прави лесно управлението на споделянето на чертежи чрез облачните услуги на Autodesk – например безплатната A360. Идеята на Autodesk е тази функционалност постепенно да замести принтирането в PDF или DWF и изпращането на мейли по време на разработката на проекта за съгласуване. Все още е далеч обаче от премахванете на хартиените чертежи на готовия проект 🙂

нов инструмент Shared Views

 • Улеснено е създаването на изгледи (Views) и Viewports. Вече е възможносто вмъкването на Named View като Viewport-и директно в layout-ите.
 • Layer Property Override – ако сте направили override на свойставата на слой от XREF-нат файл, вече можете лесно да видите това от икона в Layer Properties палетата:

Layer Override в палетата за слоеве

 

 • Подобрение в бързодействието – според Autodesk за по-тежки чертежи при смяна на draw order, при  команди zoom и pan, или при смяна на layer properties може да се усети двойно по-бърза работа. Добавени са Basic, Intermediate и Advanced настройки за работа на видеокартата за 2D чертежи. Подобрения в бързодействиети има и при 3D навигирането.

Това са основните и важни нови неща в AutoCAD 2019 според мен. Ако статията ви е харесала, споделете я с ваши колеги с бутоните по-долу.

Живко Митев

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.