AutoCAD 2019 връща надписа за студентска версия

След като премахна надписа за учебен лиценз (education watermark) в предишните няколко версии, Autodesk решиха да го върнат в новата версия AutoCAD 2019. Студентски и образователни лицензи са лицензите, получени през студентския портал на Atuodesk. Мярката се налага поради нулевия контрол при издаването на тези лицензи и използването им за комерсиални нужди. Това се отнася са AutoCAD и следните вертикали:

Autodesk® AutoCAD®
Autodesk® AutoCAD® Architecture
Autodesk® AutoCAD® Civil 3D
Autodesk® AutoCAD® Electrical
Autodesk® AutoCAD® for Mac
Autodesk® AutoCAD LT®
Autodesk® AutoCAD® LT for Mac
Autodesk® AutoCAD® Map 3D
Autodesk® AutoCAD® Mechanical
Autodesk® AutoCAD® MEP
Autodesk® AutoCAD® Plant 3D

Никъде не е споменат Advance Steel, но като се има предвид, че той работи върху AutoCAD, това сигурно ще важи и за него. Образователните лицензи за студенти и преподаватели, получени през студентския портал за акредитирани образователни институции, няма да имат надпис при плотиране.

Какво предствлява този надпис

При команда Print Preview и при разпечатването на чертежите, по контура се появява надпис “PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION” :

Надпис студентска версия при печат

Какво е различното

При предишни версии неудобството беше, че дори да се работи с лицензиран продукт, при копиране или вмъкване на елементи от чертеж създаден със студентска версия, чертежът от комерсиалния продукт също получаваше такъв надпис. Един такъв чертеж можеше да “зарази” много чертежи, преди да се “хване”. Обикновено проблемът се получаваше при получаване на файл от колега от друга специалност.

Новото AutoCAD 2019 е, че при копиране, вмъкване или външни референции (XREF) в комерсиален продукт  от чертеж създаден с учебна версия, този надпис не се прилага. Т.е. разпространението спира при работа с нов файл в нормално лицензиран AutoCAD. Но чертеж създаден с учебна версия, не може да се разпечата без тези надписи, дори ако се отвори и редактира през комерсиален продукт.

Все пак, ако с комерсиален продукт се отвори “студентски” чертеж се появява предупредителен надпис:

Засечен е надпис за учебна версия

И обратното, ако отворите в учебна версия нормален чертеж, той се “прецаква” и за това AutoCAD също издава съобщение:

AutoCAD предупреждение за комерсиален лиценз

Налагало ли ви се е да се борите с тези надписи? Може да спестете време и нерви на колегите си, като споделите статията с бутоните по-долу.

Живко Митев

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.