Едно от първите неща, което правите в нов проект по част Конструкции, е да “прекарате” вертикалите. Най-лесно това става, ако първоначално моделирате колоните и шайбите от първия до последния етаж, като по този начин лесно премествате колоната или шайбата в план по всички нива едновременно.

Но правилното моделиране изисква вертикалите да бъдат от ниво до ниво след като вече са поставени правилно в план. Единият вариант е да “смъкнете” всички вертикални елементи в първото ниво и после да ги копирате нагоре по нива. Но ако някои вертикали не започват от сутерена или свърват преди покрива, пак ще си отворите допълнителна работа.

Вторият вариант е да използвате командата “Split Element” и да ги разделите на ръка една по една. но това е твърде трудоемко. В такъв случай на помощ идват плъгини или скриптове. Ето един безплатен плъгин, който може да разделя колони по нива, в точка или Ref Plane – Column Splitter. Може да го свалите безплатно от Autodesk Apps. Работи добре с вертикални колони, но за съжаление не поддържа наклонени елементи и стени.

Меню на командата за разделя на колони по нива в Revit

Селектирайте колоните, които ще разделяте, и стартирайте командата в разрез или фасада, където да посочите нивата, по които да разделите елементите. Плъгинът дава възможност да зададете и празно пространство между елементите в точката на разделяне:

панел за настройка на разделянето на колони

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.