AutoCAD 2020 - какви са новите функции

Представяне на AutoCAD 2020 – какво е новото?

Излезе новата версия AutoCAD 2020. В нея можем да намерим както “козметични” промени, така и приятни нововъдения, заради които си заслужава отделим половин час за преинсталация. Ето какво са ни приготвили разразботчиците от Autodesk:

Файлов формат

Файловият формат остава същия – като за версия 2018:

Файлов формат на AutoCAD 2020

Нова “тъмна” тема

Autodesk са решили да подобрят контраста в иконите на Ribbon менюто и са променили леко фона на иконите в тъмно синьо. Ако сте избрали Dark темата за интерфейса на AutoCAD, екранът ви ще изглежда така:

AutoCAD 2020 - нова тъмна тема

Когато пък сте в контексно меню (например за щриховки), то е ясно откроено в светло синьо, за разлика от старата версия:

Ясно видими контекстни менюта в AutoCAD 2020

Подобрено бързодействие

Според Autodesk записа на файл вече отнема само половин секунда.При теста установих, че това наистина е вярно, но само за малки файлове. Файлове “натоварени” с много динамични блокове и много чертежи се записват значително по-дълго, без особена разлика с предишната версия.

Добро впечатление ми направи обаче скоростта на исталация. След избирането последния бутон “Install” до стартирането на AutoCAD минаха по-малко от 6 (шест !!!) минути, като инсталацията я направих върху SSD от предварително изтеглен инсталационен пакет.

Нова палета за блокове

Създадена е чисто нова палета за блокове, в която удобно се визуализират блоковете за вмъкване. Отваря се автоматично при стартиране на команда “Insert” за вмъкване на блок. Добавени са удобни бутони за извикване на последните вмъквани блокове или блокове, дефинирани в други чертежи:

AutoCAD 2020 - нова палета за вмъкване на блокове

Същото визуализиране на блоковете става и в менюто, когато се избере командата Insert. Направи ми впечатление, че при първо стартиране на командата във файл с твърде много блокове (обикновено при експорнат файл от друг софтуер), Ribbon-a зависва за 2-3 секунди, докато се изчетат и визуализират блоковете в менюто:

Подобрена команда Insert в менюто

Заради новата палета се въвеждат и няколко нови команди и системни променливи:

BLOCKSPALETTE – отваря палетата с блокове;
BLOCKSPALETTECLOSE – затваря палетата с блокове;
CLASSICINSERT – вмъкване на блокове със стария панел.

Нови системни променливи

BLOCKMRULIST, BLOCKNAVIGATE, BLOCKREDEFINEMODE, BLOCKSTATE – повече информация за тях в Help-a

Нов дизайн на командата Purge

Това е заслужаващо внимание подобрение. Изцяло е променен панелът на командата Purge, така че удобно може да се избира кои елементи да се изтрият. Purge-ването на елементи с нулева дължина е разделено от премахването на празни текстове:

Изтриване на избрани елемненти

С новият бутон “Find Non-Purgeable Items” може да видим защо нещо не може да се премахне:

Елементи, които не могат да се изтрият

Нова команда за бързо измерване

Сега измерването на разстояния става бързо само с придвижване на курсора между обектите. Новата команда е Quick Measure (подкоманда на MEASUREGEOM). За да работи, трябва да се виждат само елементите, между които ще измерваме – т.е. без оси, линии за анотации и др.:

Бързо измерване в AutoCAD 2020

DWG Compare

Подобрена е работата на командата DWG Compare. Сравнението може да става без да се напуска текущият прозорец и в реално време да се вмъкват обекти от сравнявания файл:

AutoCAD 2020 - нови фукции за сравняване

Други

  • Добавена е възможност за отваряне и запис на файлове директно през Open/Save панела в облачни услуги като OneDrive, Google Drive, Box. За да видите иконите трябва да имате съответните услуги исталирани на компютъра;
  • Подобрени са записа и четенето на файлове за Web и мобилни приложения;
  • В настройката на качеството на графиката (Graphics Performance) са добавени предефинирани опции: Basic Mode, Intermediate Mode и Advanced Mode.

В заключение

Новата версия AutoCAD 2020 определено си заслужава вниманието. От нея може да се възполват и колегите, които са пропуснали версия 2019 заради поверието за “Четните версии” 🙂

Определено препоръчвам да отделите 20-те минути за преинсталация. Използването на инструмента за мигриране на настройките от старата версия, ще Ви спести допълнитено време.

2 Comments

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.