Revit 2021 начално лого

Излезе версия Revit 2021 – какво е новото?

Новият Revit 2021 изглежда обещаващо и предлага много подобрения, както и изцяло нови функции. Ако сте пропуснали предишната версия, непременно отделете време за да научите какво предлага настоящата. Ето какво е новото:

Основните промени за всички специалности

Разлики при инсталация

Изненада ме инсталационният панел – вместо да има възможност за инсталиране на библиотеки по избор, Revit се инсталира без библиотеки и дава линк с местонахождението на библиотеките, за да си ги инсталираме отделно:

Нов начин за инсталиране на библиотеките за Revit 2021

Нова специалност (Infrastructure) и нови категории

Голям скок е въвеждането на нова специалност Infrastructure, а специално за проектиране на мостове са добавени нови 26 категории в Revit: Bridge Framing, Bridge Cables, Bridge Decks и други:

Нова категория Infrastructure в Revit 2021

Разширено завъртане на тагове

Отметката Rotate with component във фамилията на таговете вече ще работи с повечето категории (дали!?!?).Тези тагове, които до сега бяха само хоризонтални, в новата версия се завъртат със съответния елемент, към който са прикачени. Или поне тези категориим, които успях да тествам:

Завъртане на тагове в Revit 2021

Забележка: При по-продължителни тестове, се оказа, че не работи за Air Terminals, Structural Columns и т.н. Явно има още какво да се добави тук.

Завъртени надписи на разрези!!!!

Най-накрая получаваме и завъртени разрези, като следствие на горната функционалност! 🙂

Завъртане на надпис на сечение в Revit 2021

Линкове за Image и PDF

Възможността картниките и PDF-ите да бъдат линкове отдавна трябваше да е имплементирана в Revit и вече е факт в тази версия. Линковете се управляват в същия панел заедно с останалите линкове (RVT, DWG и т.н.) Предвидена е възможност линкнати картинки да се превръщат във вмъкнати директно с един клик (links to imports):

Revit 2021 вмъкване на картинки като линкове

Много добро попадение в управлението на филтри

В панела Visibility Graphics в секцията Filters е добавена нова колона Enable Filter. Така лесно може да дефинираме филтър за даден изглед и лесно може да го деактивираме, без да се налага да го изтриваме. Много ценно и спестяващо време нововъведение:

Revit 2021 - Нова колона във VG панела Enable Filter

Настройки на работния интерфейс (Workspace)

В тази версия вече може (по подобие на AutoCAD) да избираме от предварително дефинирани настройки, менюта и съдържание на Ribbon-a в зависимост от специалността (Discipline), която работим. При стартиране на Revit за първи път се появяват панели, където може да си изберете настройки в красиви квадратчета 😉 Това всъщност е онази настройка от Options->User interface, където може да си нацъкаме кои Ribbon-и ще ни трябват.

Нови настройки за Workspace в Revit 2021

Забележка: това всъщност не го броя за новост – само два шарени панела в началото…

Параметър за видимост на Voids във фамилиите

Който е водил тежки битки с Void геометрията, ще оцени този ъпгрейд на фамилиите. По подобие на параметъра Visible е зададен нов параметър Cuts Geometry от тип Yes/No и за Void-овете.

Параметър за видимост на Void геометрията в Revit 2021

Dynamo, Dynamo, Dynamo

Revit 2021 идва в комплект с най-новата версия Dynamo 2.5. Тази версия автоматично намира липсващите библиотеки (Packages) за съответния скрипт. От Autodesk заявяват значително подобрение в бързодействието и управлението на паметта.

Следвайки най-честите запитвания на потребителите, разработчиците са добавили много полезни нови възли – GetJoinedElements, GetIntersectingElementsOfCategory, GetHostedElements и много други управляващи Join-ването между елементите:

Нови възли (nodes) в Dynamo 2.5

Generative Design

Неусетно, но сигурно тази технология настъпва и вече е част от менютата на самия Revit. Така може да изледваме огромен брой проектни варианти и по итеративен път да изберем най-оптималното за конкретната задача. В Revit са зададени три демо оптимизации и всеки има възможност да добави свои. Все още не работи, явно са претоварени сървърите 😉

Специално за архитекти

Наклонени стени

Категорично най-доброто нововъведение за архитектура е възможността за лесно създаване на наклонени и усукани стени. Хостнатите елементи (прозорци и врати) могат да бъдат вертикални или по наклона. Формата на усуканите стени може да се контролира с grips.

В Revit 2021 има възможнот за наклоняване на стени

Нов режим Realistic

В тази версия е подобренa значително навигацията и визуалицията в режим Realistic. Realistic mode е изцяло подмемен спрямо предишните версии и Autodesk са “измерили” 10 пъти по-добра производителност на визуализацията:

Нов Realistic режим

Конструкции

Нови 3D shapes за армировки

И в тази версия се следва тенденцията да има значителни подобрения при армировките. Сега вече не сме толкова ограничени при създването на 3D армировъчни пръти и най-накрая може да направим истинско столче за армировка. Всъщност не може да създадем Rebar Shape с огъвки в противоположна посока, но за сметка на това в Revit 2021 може да зададем посока на куките:

И "столче" за армировка в Revitстинска

Промяна на дължина на куки

Вече може да променяме дължината на куки на пръти като instance параметър, за разлика от предишните версии, където дължината на куката зависеше от диаметъра и се задаваше автоматично:

Промяна на дължината на куките на армировката в Режит

Подобрения при муфи и обработка на прътите

Новото е възможността да се слагат муфи и на пръти, които са по дъга. Добавена е функционалност да се прилага обработка на краищата на армировъчни пръти, като вече не е задължително да са свързани с муфи:

Поставяне на на снаждащи муфи на армировка по дъга

Вградени инструменти за армиране на панели

За съжаление инструментите са само за стени и подови панели. Преди да се използват Revit изтегля необходимите фамилии от Internet, ако вече не са инсталирани:

Инструменти за сглобяеми панели

Подобряване на интеграцията на Revit и Robot

Инструментите за визуализация на резултати от Robot ( усилия, премествания, площи на армировки ) вече са вградени в Revit и не е необходимо да се инсталират отделно:

Диаграми на усилията прехвърлени между Robot и Revit

Нови функции за редактиране на стоманени конструкции

Autodesk продължават да прехвърлят “на едро” функционалност от Advance Steel в Revit и съвсем скоро ще се изравнят по скорост за създаване на КМД. В тази версия е добавен инструмент за редактиране на контури (изрязвания) в планки, профили или разпределния на болтове:

Редактиране на изрязване на стоманени елементи

Поставяне на ребра

Ново автоматично съединение за оребряване на стоманение профили. Лесно може да променя местоположението на вече поставени ребра по дължина на профила с помощна точка в основата на ребрата.

Оребряване на стоманени профили

Моделиране на стоманени детайли в разрез и 3D

Крайно необходимо нововъведение да се моделират планки, болтове, отвори и изрязвания на профили във вертикални и 3D изгледи. Благодарение на подобни нови функции в последните 2-3 версии, детайлирането в Revit вече се доближава плътно до Advance Steel като скорост и възможности.

Елеемттите на стоманените съединения се редактират в 3D

Поставане на дименсии на планки

Вече може да прихващаме с дименсии средната ос на планките в план и разрез (страничен изглед)

Дименсии по средната ос на планките в Revit

Ново за инсталации

Наименоване на токови кръгове (Electrical Circuit )

Отдавна чакана възможност за наименоване на токовите кръгове не само с цифри, както беше до сега, но и с префикси, фази и други:

Наименование на токови кръгове в Revit

Подобрения при ел.табла

Вече може да се направят еднофазни табла, а таблицата на таблото автоматично скрива колоните на неизползваните фази

Нови единици за дебит на тръби

Добавени са следните единици: Cubic Feet per Hour, Cubic Feet per Minute, and Liters per Hour

Нови единици за дебит на тръбив в Revit

Други новости за инсталации

  • подобрения при съвместна работа (Worksharing) с MEP модели – когато се редактира “чужд” елемент се взема “назаем” само този елемент, а не целия клон, към който приндалежи;
  • добавен P&ID Modeler за тръбни инсталации в BIM 360 Docs;

Какво липсва

Autodesk бяха обещали PDF принтер (линк ето тук), но явно са го оставили за по-нататък. Да се надяваме, че ще бъде доставен с някой от междинните ъпдейти.

И сега пак ли да преинсталирам?

Възможностите на Revit 2021 правят наистина скок спрямо функционалността на предишните версии. Новъведенията дават не само нови възможности за моделиране, но и ускоряват значително работата и качеството на проектиране. Revit 2021 е това, което потребителите очакват от една “нова” версия. Категорично си заслужава да понесете несгодите от смяна на версията и да преминете към Revit 2021, колкото по-бързо, толкова по-добре (за всички 😉 ).

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.