AutoCAD 2021 какво е новото

Колко нов е новият AutoCAD 2021?

В новата версия на AutoCAD няма купища нововъведения, но има някои подобрения, които могат да ви заинтересуват, освен ако не сте от закоравелите потребители на AutoCAD 2004 😉

Файлов формат

И тази версия ще поддържа файловия формат на версия 2018:

Файлова версия на AutoCAD 2021

По-бързи Trim и Extend

При стартиране на командите TRIM или EXTEND те са автоматично в Quick режим и избират автоматично всички възможни граници. Бонус – ако сте в команда Trim и посочите елемент, който няма как да се trim-не, той бива изтрит:

Подобрени команди Trim и Extend

И тъй като тази обновена команда със сигурност ще създава пробелеми, ако искате старото положение, може да въведете в командния ред стойност на новата системна променлива TRIMEXTENDMODE  0 (нула).

Забележка: Същата функционалност в предишните версии на AutoCAD се постигаше с един допълнителен Enter/Space след стартиране на съответната команда. Е, без изтриването. Хм, май не е съвсем ново 😉 Програмистите – без бонуси за Нова Година!

Подобрена команда Break

Екипът на AutoCAD малко е преписвал от колегите с Revit-а и най-накрая имаме команда BREAKATPOINT, която работи както трябва – прекъсва линии, дъги и т.н. само в една точка:

Нова команда в AutoCAD - BreakAtPoint

Голбранов, пиши там, да им се върнат бонусите за Нова Година на програмистите…

Командата Quick Measure мери и площи

С командата Quick Measure вече може да мерим площи и периметрър като “цъкнем” в затворен контур. А ако задържите “Shift” може да посочите и друг контур и ще получите сбор от площите:

Подобрена команда Measure

Захарно петле за дивелъпъри

С тази версия Autodesk са “пуснали” extension за Visual Studio Code, с чиято помощ кода на AutoLisp програмите за AutoCAD става по-лесно четим, могат да се дописат имена на функции и т.н.

Нов екстенжън за AutoLisp

Може да се инсталира директно от Marketplace-a на VS Code:

Autocad Autolisp екстенжън за VS Code

Нова команда за създателите на Lisp фалове:  MAKELISPAPP – компилира един или няколко Lisp файла в приложение (VLX) и така  може да защитите своя код.

История на редакциите в чертежите

Ако работите (Save-те) вашия чертеж в Google Drive, OneDrive или Dropbox, AutoCAD автоматично запазва версии на файла, както и името на потребителя, който го е променил. После лесно може да видите история на промените от View->DWG History:

История на промените в чертежа

Сравнение на Xref

В тази версия удобно може да следите промените в подложките, които сте въвели с Xref. В различни цветове са оцветени липсващите и добавените елементи. Достатъчно е да замените старата версия на подложката (xref-a) с нова директно в Windows Explorer, дори и със същото име:

Разлики в Xref файлове

Други

  • подобрено управление на библиотеката с блокове, която може да бъде достъпена от всякъде, ако съхранявате блоковете в облака с вашия Autodesk Account;
  • ускорена навигация в 2D с техники като изобразяване само на част от елементите или изобразяване с по-ниско качество, оптимизация при елементи с подобни свойства и т.н.;
  • ускорена навигация в 3D модели при използване на 3D orbit, pan и zoom, с използването на няколко ядра на процесора. Ти да видиш, AutoCAD и multi-core processors…

В заключение

AutoCAD 2021 има приличен брой нови неща, но прави впечатление, че те са основно доработки на стари команди или техники от предишни версии. Обърнато е особено внимание на подобренията при работа с облака, така че ако все още не използваме Cloud услуги е време да се замислим, тъй като тенденцията е ясна.

Явно услията на Autodesk към нововъведения за поредна година са насочени към BIM продуктите, а AutoCAD остава на заден план като платформа за BIM софтуери – Advance Steel, Civil 3D, Plant 3D и други. Любопитен съм как е изполвано спестеното време от AutoCAD за нововъведения в Revit и какви ще са те. Очаквайте и статията за новото в Revit 2021, веднага щом той е достъпен за инсталация.

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.