Класически армировъчен план в Revit

Може ли в Revit да се правят класически армировъчни планове?

Revit моделира много добре армировките в 3D, но възможно ли е да се оформят армировъчните планове по познатия ни и възприет в нашата практика стил? На пръв поглед изглежда трудно това да се постигне с вградените инструменти. Реших да пробвам, може ли да стане по-бързо армирането в Revit и да изглежда както ние искаме.

Първо моделирах армировка в плоча и оформих надписите само с вградените в Revit инструменти. Резултатът не е никак лош и определено вървеше  бързо:Армировка плоча в "Revit"стилТова, което липсва, са фигурите на прътите. В момента огъвките не се виждат, защото са в перпендикулярна на чертежа равнина. Единият (и доста успешен) вариант е да поставим таблица с фигурна спецификация на чертежа и от там да взима нужната информация. Реших да прескоча варианта с таблица и да пробвам да оформя чертежа по класическия начин само с инструментите на Revit, но е се оказа много трудоемко. Трябваше ми още някакъв инструмент.

Отказах се от идеята да ползвам готов plug-in по две причини – първата е  цената на добрите плъгини, която е между 1000-2800 лв./година. Другата причина да не избера плъгин е, че той е направен универсален и все нещо няма да е направено по начина, който аз искам. За това се спрях на Dynamo. Така или иначе трябва да се научи, ако искаме да “изцедим” максимума от Revit.

След известно време, прекарано насаме с Dynamo 🙂 , имах скрипт, който поставя фигурите на армировките вместо мен и ми спестява много часове работа, както и евентуални грешки. В следващото видео може да видите колко лесно става с Dynamo:

Резултатът е бързо изготвен армировъчен план на плоча в Revit, но изглежда като правен в AutoCAD:

Фигури на армировка в плоча в Revit

И за разлика от AutoCAD може да се възползваме от всички предимства на BIM пред 2D чертането – да проверим армировката в 3D, да направим експорт за машини за сгъване на армировка, да подадем 3D изгледи на изпълнителя за сложно армирани възли и елементи, и много други.

Армировка в Revit - 3D модел

 

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.