Кофражни планове в Revit по класически начин

Може ли в Revit да се правят класически кофражни планове?

Много от проектантите по част Конструкции се въздържат да преминат към проектиране в Revit, защото смятат, че вече трябва да оформят кофражните планове по нов, съвместим с Revit начин. Все пак, възможно ли е кофражните планове да изглеждат по класическия начин в Revit и да се възползваме от предимството на BIM?

Всичко това може да се постигне с инструментите на Revit, като наложите разрезите и изгледа в план върху чертежа (Sheet). Ето каква е последователността на работа:

Правим разрез в изгледа в план, там където искаме да има сечения в кофражния план:

Разрез в план

След това редактираме разреза, като скриваме това, което не ни трябва, оформяме Crop Region и слагаме дименсии. Ако искате да прекъснете геометрията в разрез, може да изберете този символ:

Редактиране на сечение

Обърнете внимание на дименсиите на гредите – обърнати са наобратно. Това се прави за вертикално ориентираните сечения, за да може като ги сложим в чертожния лист, да се четат от правилната посока.

Обръщането на дименсиите става от Edit Type панела, като за целта съм си направил нов тип “обърнати” дименсии:

обръщане на дименсии в разрез

След това следва поставянето на разрезите в чертожния лист върху изгледа в план. При поставянето на вертикално ориентираните сечения, следва да се зададе завъртане на изгледа в чертеж:

Завъртане на разрезите в кофража

Разходът на време при оформянето на кофражните планове по този начин  е съизмерим и с другия метод, при който изнасяме всички разрези извън плана. Даже за някои сгради, може да се окаже и по-бързо. Основното тук е използването на правилно настроени View Templates и Filters за бърза работа с изгледите и чертежите. Крайният резултат е неразличим от кофражен план изготвен в AutoCAD:

Класически кофражен план в Revit

График на предстоящите курсове по Revit вижте тук.

Забележка: Колегите, които са преминали курса по Revit Structure в BIM University, ще намерят допълнително видео в края на курса, където подробно е показана последователността на работа.

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.