Моделиране на наклонена опора в Robot Structural Analysis

Как да моделираме наклонена опора в Robot

Понякога при моделиране на конструкцията в Robot Structural Analysis се налага използването на наклонена опора, която е завъртяна, така че да не е успоредна на осите на глобалната координатна система. Как това може да стане, след като възлите в Robot ( за разлика от прътите и плочите) нямат локална координатна система?

Изчислителен модел на опорите в Robot Structural Analysis

След като не може да се използва завъртането на локална координатна система на възела, в Robot е предвидена възможност за завъртане на самите опорни условия. Опорите в Robot не са елементи, които поставяме в конструкцията, а са ограничения на преместванията, които прилагаме върху възлите:

Изчислителен модел на наклонена опора с връзки

За да получим правилни диаграми на усилията в гредата от горната схема е необходимо да завъртим само подвижната опора. Ако искаме обаче да получим и реакциите в локална координатна система, ще трябва да завъртим и неподвижната опора. В следващият пример в Robot са завъртени и двете опори.

Дефиниране на наклона

Завъртането на опората става при дефинирането – избира се бутона Direction и в панела се задава съответният ъгъл. Ако завъртането не е под точен ъгъл, може да изберем възел или точка от пространството, спрямо които да се завърти опората.

Дефиниране на наклонена в Robot Structural Analysis

Дефиниции на опори обикновено се прехвърлят в новите модели на Robot автоматично, така че, ако моделирате наклонена опора, запишете това в името й, за да не допуснете грешка с прилагането й на неправилно място в следващи модели.

Разлики в диаграмите

Ето как изглежда диаграмата на осовите усилия при греда с вертикални опори и при наклонени опори:

Диаграми на разрезните усилия в наклонена греда

 

Ако искате да видите реакциите на наклонените опори в локалната координатна система (в завъртяно положение) то трябва да сложите отметката Reactions in local system:

Реакции в наклонена опора в локална координатна система

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.