Как правилно да запишем кота нула в Revit

Котирането с абсолюти коти става лесно при правилно позициониран модел в Revit и коректно зададена абсолютна височина на кота ±0.00. Освен това, често се налага да показваме височината на кота ±0.00 в забелжки, чертежи и т.н. Решението за надписване на коти и забележки с текст обаче е крачка назад. Как на направим нещата да са “по-BIM”?

Необходимо е първо да позиционираме правилно сградата. Най-лесно това става в Elevation, като преместим Survey Point на морското ниво (команда Move надолу и задаваме стойносттна на кота 0.00 от клавиатурата). Преди това трябва да сме включили категориите Survey Point и Project Base Point (подкатегории на Site) от Visibility/Graphics Overrides:

Позициониране спрямо морското ниво в Revit

След това задаваме Global Parameter “Кота 0.00”, който трябва да бъде от тип Length и да e Reporting parameter :

Създаване на Global parameter за кота 0.00

Необходима ни е дименсия между Project Base Point и Survey Point, която асоциираме с параметъра “Кота 0.00”:

Свързване на дименсия с глобален параметър в Revit

Ще трябва да създадем и една фамилия от тип Generic Annotation, в която да се запише параметъра. В нея слагаме най-обикновен Label, който “връзваме” към Family Parameter от тип Length. Ето как става в няколко стъпки:

Фамилия за кота нула

Вече е достатъчно да постваим тази нова фамилия в една легенда (Legend) и да я привържем към преди това зададения Global Parameter. Вече на всеки Sheet може да поставим вярната стойност на абсолютната височина на кота ±0.00:

Вмъкване на легендата в чертеж

По този начин, колкото и да местим Survey Point на нашите чертежи винаги ще има вярна стойност на кота нула в забележки и т.н. Добра идея е това да се направи в темплейта, с който работите.

Живко Митев

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.