Ново: Всички наши курсове вече се провеждат и в дистанционна форма на живо през Интернет Виж повече

Изготвяне на изкопен план в Revit и определяне на количествата на изкопа

Иготвяне на изкопен план в Revit

Много от проектантите са се убедили в предимствата на работата с моделиран в Revit терен, независимо дали става въпрос за ахитектурно или конструктивно проектиране. Конструкторите могат да се възползват от терена и за още една важна част от проекта – изкопния план и последващото определяне на количествата на земните работи. Ето каква е последователността на работа:

Моделиране на съществуващия терен

Това става от менюто Massing & Site с командата Toposurface. Моделирането на терена може да стане точка по точка в Revit или да се използва импорт на координати текстов файл. Другият вариант е да се вмъкне DWG с 3D хоризонтали и теренът да се моделира по тях.

Моделиран съществуващ терен в Revit

Моделиране на откосите и стените на изкопния план

Най-удобно е стените и откосите на изкопния план да се моделират с архитектурни покриви, с тази особеност, че наклоните са обратно на стандартния покрив и са в посока нагоре. Дъното на изкопа се моделира с покрив без наклон. Трябва горния край на „покрива“ да излиза над съществуващия терен:

Моделиране на изкопа с архитектурен покрив

Определяне на контура на изкопа

Проблемът при изготвянето на изкопния план и определянето на контура на изкопа е, че за терена, като елемент от категория Topography в Revit, не може да се определи контур на пресичане с други елементи в Revit. Това обаче става възможно с Dynamo скрипт. С помощта на Dynamo лесно се определя контура на изкопа и после по него се редактират „покривите“, представляващи откосите на изкопа:

Определяне на контура на изкопа с помощта на Dynamo

Моделиране на изкопания терен

Следваща стъпка е необходима за да определим количствата на изкопа. По контура и дъното на откосите трябва да съдаден нов терен, с командата Toposurface. Това може да стане „на ръка“, но е доста бавно. По-добрият подход е да се използва Dynamo и с негова помощ за секунди от повърнината на „покрива“ да се създаде терен:

Моделиране на терен в Revit с помощта на Dynamo

Определяне на количествата на изкопа

За да опредлим количествата на изкопа е необходимо да сложим съществувщия терен в по-предишна фаза от новия терен, например в Existing. Тогава при маркиране на новия терен в палетата Properties може да видим количствата на изкопите:

определяне на количествата на изкопа

Оформяне на чертежите

След като вече правилно са определнни контурите на изкопа, оформянето на чертежите става лесно с добавяне на необходимите дименсии, коти и детайли. При необходимост укрепването също може да се моделира в Revit или да се покаже само в детайл, например в Drafting view:

Чертеж на изкопен план в Revit

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.