Стоманен резервоар в Advance Steel

Основното предназначение на Advance Steel е за проектиране на рамкови и прътови стоманени конструкции във фази КМ и КМД. Успешно се използва и за малко по-различни конструкции – фасаден инженеринг, дървени конструкции, резервоари. Какви предимства дава Advance Steel при проектирането на стоманени резервоари?

Пълен модел на съоръжението

В Advance Steel може да моделирате не само корпуса, покрива и дъното на резервоара, но и спомагателни конструкции като външни и вътрешни стълби, парапети и тръбите от инсталацията. По този начин могат да се дадат точните местоположения на отворите, както и теглото на инсталацията в добавка към теглото на конструкцията:

Инсталации в стоманен резервоар

Отвори в разгъвките

В 3D модела може лесно да раположите необходимите отвори за инсталации и после да ги получите в разгънат вид на ламарината:

Разгъвка на ламарина от корпуса на резервоар

Моделиране на оборудване

Допълнителните елементи като спирателни кранове, клапи или каквото и да е оборудване не са стандартни елементи в Advance Steel. Ако разполагате с техен 3D модел може лесно да ги вкарате в модела на резервоара с цел спецификация и пригледност на чертежите с командата Special Part:

Команда Special Part в Advance Steel

Автоматична спецификация и чертежи

Както за всяка конструкция в Advance Steel тук може лесно да направите вярна спецификация на всички елементи – ламарина, профили, болтове, включително и допълнителни елементи като кранове или специално оборудване:

Чертеж на покрив на стоманен резервоар

При изграждането на модела и оформянето на чертежите има някои особености, главно при ламарината. Има два начина да направите корпуса – с огъната ламарина или с огънати профили.

Създаване на корпуса с огъната ламарина

Това е по-лесния метод за моделиране на елементите на корпуса. Може да използвате командата Objects->Plates->Create Twisted Folded Plate, при която трябва да посочите две дъги (Arcs) за долния и горния край на елемента. Характерно за огънатите ламарини в Advance Steel е, че те не се огъват по гладка крива, а са съставени от прави участици и чупки, т.е. дъгата е описана с хорди. При задаването на достатъчен брой чупки, кривината се описва сравнително точно и грешката е по-малка от десети от милиметъра:

Елемент от корпуса на резервоар с огъната ламарина

За получаване на разгъвката на ламарината може да използвате стандартния чертожен стил 6.12 – Sp Folded beam/Plate или ако използвате Advance Steel BG темплейт Professional да направите чертежа на български със стила 6.09 – Огъната плоча/ст.ог.профил:

Чертожен стил за изобразяване на огъната ламарина в Advance Steel

След генерирането на чертежа с разгъвката може да премахнете линиите на огъване от Properties на елемента, като изключите отметката System line color:

Чертеж на огъната ламарина

Създаване на корпуса с огънати профили

Този метод е по-добър, тъй като за разлика от ламарините огънатите профили в Advance Steel се представят с гладка крива (без значение, че в 3D модела изглеждат като съставени от сегменти). Първо трябва да генерираме съответните сечения на листовете, които ще използваме, с командата Extended modeling->User Section->Generate All Sections:

Дефиниране на потребителски сечния на профили за ламарина

След това може да създадем листа от корпуса с командата Curved Beam с вече създаденото сечение:

Лист от корпус на стоманен резервоар създаден с командата Curved Beam

Ако работите с Advance Steel BG темплейт Professional може да използвате чертожния стил 6.03 – Огъната греда, за да получите и чертежа. Но по подразбиране в този стил не е включена разгъвка. Можем да добавим изглед с разгъвка като редактираме темплейта.

Редакция на темплейта

Избираме командата Output->Drawing Style Manager и маркираме съответния чертожен стил. След това избираме бутона Add an existing view, след това избираме с десен бутон Copy върху 6 – Огъната греда отгоре, задваме име “6 – Огъната греда разгъвка” и избираме бутона ОК:

Панел за редактиране на чертожен стил в Advance Steel

След като изгледа е добавен, трябва да укажем, че това е разгъвка. Избераме новосъздадения изглед, цъкваме на бутона “+” пред името и маркираме Object presentation. В полето Set of objects presentation rules избираме 6 – Sp Folded beam/plate – Unfolded, а в за Presentation на Curved beams избираме Visible(Unwinded)HiddenSystemCut Symbol.

Редактиране на чертожния стил за разгъвка

Сега след като изберем чертеж за профила на ламарината имаме и разгъвка:

Разгъвка на огъната греда

Преди да направим чертежи, по който и да е от двата начина, трябва да изберем начина за разгъване. За огъната плоча това става от Management Tools->Defaults->General->General->Expansion Method for unfolding. За конкретния пример аз избрах Pure Median Line, защото моделирах по оста на ламарината.

За Curved Beams настройката е в Management Tools->Defaults->Beam->General->Curved beam lenght calculation method. Тук съм премахнал отметката на този параметър, което означава че разгъната дължина се мери по оста на елемента. Ако отметката е оставена, за разгъната дължина се взима външната дъга на огънатата греда.

Ако не сте запознати с Advance Steel и искате да научите повече за него и как да го изполвате във вашата работа, може да разгледате този курс: Advance Steel – онлайн.

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.